top2 taustavarilla

OSense O-Sense

ÄÄNI
 
•  Säännöllinen harjoittelu ja päivittäinen äänenavaus lämmittelee äänentuottoon osallistuvat kudokset tasapainoiseen toimintaan. Lähes yhtä tärkeää on äänentuotton osallistuvien kudosten rentouttaminen ja jäähdyttely puhe- tai laulusuorituksen jälkeen. Omaksumalla "lämmittelyt ja jäähdyttelyt" jokapäiväisiksi rutiineiksi ehkäiset rasitusoireiden ja muutosten syntymistä.
 
•  Hymise, mumise ja haukottele rauhallisesti jo heti aamutoimien lomassa. Hyräile ensin korkealla äänellä ja liuúttele ääntä matalammalle. Pidä leuka rentona. Toista harjoitusta edestakaisin. Hyräile helppoja melodioita esim. "Jänis istui maassa" tai "Jaakko kulta". Tee rrr- harjoitus tärisyttäen kielen kärkeä.
 
•  Juo puhdasta vettä kulauksittain useasti päivän mittaan. Kuivassa, pölyisessä tai kuumassa huoneilmassa on syytä käyttää vesipiippua äänihuulien kosteuttamiseen. Juotu vesi vaikuttaa solujen kautta. Vesipiippu kosteuttaa välittömästi nielun ja äänihuulet. Vesipiippua on hyvä käyttää juuri ennen puhe- ja laulusuoritusta.
     
PURENTA
 
• Aseta viinipullon korkki hampaiden väliin pituussuunnassa. Liikuttele alaleukaa kevyesti eteen ja taakse noin 10 kertaa. Laita korkki uudelleen hampaiden väliin ja rullaa korkkia sivulta toiselle hampaiden välissä. Näin harjoittelemalla lämmittelet lihaksia ja voit seuraavaksi asettaa korkin pystyyn hampaiden väliin. Pidä korkkia pystyasennossa ja keskity hengittämiseen. Pidä kieli rentona.Toista tämä noin 10 kerta
• Tärkeää pitää kieli harjoituksien aikana aina rentona. Kieltä ei purentalihaksia rentouttaessa milloinkaan nosteta ylös hampaistoon eikä kitalakeen. 

 
KIELI
 
• Avaa suu rennosti auki ja työnnä kieli leveänä suusta mahdollisimman pitkälle alas. Tunne kielen venytys leuan alla. Anna kielen palautua takaisin. Toista liikettä rauhallisesti noin 10 kertaa.
•  Rentouta kielen lihaksistoa pyörittämällä kieltä hampaiden pinnoilla, sisä- ja ulkopuolella, kuin pesisit hamapaitasi. "Pese" kielellä myös kitalaki, posket ja huulio.
• Kielen paikka on aina suun pohjalla, rentona ja leveänä. Kielen ei kuulu painautua/puskea hampaistoon eikä kitalakeen.
 
HENGITYS
 
•  Istu matalalla tuolilla jalat leveässä haara-asennossa nojaten kyynärvarsilla polvien päälle (etureisi). Pudota pää ja niska rennosti alas. Keskity syvähengittämään niin että tunnet hengitysliikkeen alaselässä ja kyljissä ikäänkuin kasvaisit leveyssuuntaan. Toista useita kertoja päivittäin. Harjoitus on helppo ja samalla erittäin tehokas.
•  Hengitä pitkä rauhallinen sisäänhengitys nenänkautta. Sihise pitkä uloshengitys s-äänteellä. Toista harjoitusta 10-15 kertaa ja pyri pidentämään ässää kerta kerralta.

•  •  •  •

Oleellinen osa hengityksen ja äänen huollossa on oivaltaminen ja kehotuntemuksen lisääntyminen.Voice Massage- terapian ja Hengityskoulun avulla hoidetaan ja opastetaan tiedostamaan sekä tunnistamaan mitä kehossasi tapahtuu ja miten palautetaan luonnonmukainen hengitys.

Ja oikein hengitetty onkin jo puoliksi laulettu, joten jännitystilojen vapauduttua äänentuotto helpottuu ja kurkun toiminta palautuu.

Tulee muistaa että soolo-osuuden tässä orkesterissa sittenkin soitat Sinä itse. Äänen itsehoidon peruselementtejä on säännöllinen harjoittelu ja päivittäinen äänenavaus.

Voice Massage- terapeutin ja Hengityskoulun ohjaamia harjoituksia tulee jatkaa omatoimisesti ja säännöllisesti.  

Näiden harjoitusten lisäksi hengityksen ja äänentuoton ”itsehoitona” toimii parhaimmillaan esim. Pilates, Astanga-yoga, hengitykseen perustuva syvävenyttely,  kaikki vartalon elastisuutta lisäävät esim. tanssiharrastukset, teknisesti oikeaoppinen uinti sekä hengästyttävä  (kohtuullisen matalasykkeinen) lenkkeily.

Harrastukset joita tulisi välttää, ovat voimakkaita ponnistuksia vaativat lajit, tai niitä harrastaessa tulee olla erityisen huolellisesti perehtynyt suorituksen aikaiseen hengitykseen ja sen rytmiin.

Edellä mainituilla menetelmillä ja ohjeilla luodaan tasapainoinen perusta äänenkäytölle.© Raija Rautavirta | Voice massage terapeutti ry:n perustajajäsen/sihteeri.